Definities en therapie vormen uitleg

EMDR betekent Trauma therapie. Het behandelt impact en bijwerkingen van een nare indrukwekkende of traumatische gebeurtenis.     Dit gaat via oogbeweging, geluid of gevoelssensoren (m.b.v. NeuroTAC-audio scan). Meer over EMDR in het artikel onderaan                 ( Bron: AD 01sep2020) Zie onderaan of kopieer de link en kijk op  http://link.springer.com/article/10.1007/BF03079287

Misofonie is een ongewilde, niet te vermijden reactie, waarbij specifieke geluiden extreme gevoelens van woede, walging of haat opwekken. Het gaat veel verder dan ergernis of irritatie, de drang valt moeilijk te negeren. Het heeft veel effect op het dagelijks sociale leven.

Tinnitus betreft door gehoorszenuwen aangestuurd (continue) geluid(en), vaak is dit zonder een mechanische (meetbare) oorzaak.  Deze Subjectieve tinnitus is waarnemen van piep, rinkel, suis, ruis, brom en andere geluiden, in stilte of lawaai, in één of beide oren. Tinnitus heeft diverse oorzaken en wordt veroorzaakt in het middenoor door een combinatie van factoren. De functie betreft biologisch nut, doch kan leiden tot enorme frustraties, onmacht en slaapgebrek, alsmede gehoorsvermindering. Anti-ruis apparatuur kan soms helpen indien al gehoorschade ontstond. Als de precieze (h)oorzaak wordt gevonden, helpt therapie dit tinnitus geluid reduceren tot zelfs nihil.  

Hyperacusis betekent overgevoeligheid voor geluid wat normale sterkte heeft, maar als extra hard wordt ervaren. 

Hypnotherapie: een rustige prettige staat van sterk gefocuste mentale concentratie in lichamelijke ontspanning, waarbij iemand altijd alles herinnert, hoort en zelf in controle blijft.  Hypnotherapie betekent coaching in deze focus voor o.a. angst, pijn, verdriet en oud gedrag loslaten; oude triggers vinden en daarvan symptomen ontdekken. Het helpt nieuwe focus of gedrag aanleren en vertrouwen krijgen. Zowel recente als uit het verleden: het onderbewust helpt om er vanaf te komen. Prachtig hoe snel het effect heeft, want veel mensen hebben geen idee van wat er on(der)bewust allemaal gebeurt met emoties of gedachten. 

Energetisch werk:  Reiki is een vorm van universele energie die via handaanraking wordt aangeboden en komt oorspronkelijk uit Japan. Een ontvanger van Reiki bepaalt en voelt zelf wat er nodig is om te ontvangen, waardoor warme energie instroomt. De ontvanger bepaalt waar dat naartoe stroomt en hoeveel er nodig is om het zelfhelend vermogen te optimaliseren. Ook chakra's worden gevoed met universele reiki energie, wat kan resulteren in het zien van zachte kleuraspecten. Een cliënt ligt comfortabel met kleding aan onder dekens. Reconnective Healing is een zelfde soort energetisch helen, maar dan op frequenties en cel niveau. 

Regressie, een vorm van Hypnotherapie waarbij je in contact komt met onderbewust opgeslagen herinneringen en emoties, brengt je terug naar de 1e keer in het leven dat een probleem ontstond, meestal tussen 0 tot 6 jaar. Hiervan zijn geen actieve herinneringen meer,  wel kan de emotie of pijn nog worden gevoeld. Zo vormt dit de oorzaak van een huidig probleem, angst of fobie, waarvoor deze therapie oplossingen biedt.

NLP oftewel Neuro Linguistisch Programmeren, betekent de wijze waarop we communiceren met anderen en onszelf. NLP is een geheel van taalpatronen die op het denken, doen en voelen van invloed zijn. NLP wordt gebruikt om meer precies te kunnen verwoorden en begrijpen om zo vooral oordeelloos, zonder aannames en via vragen stellen te communiceren.  Door NLP coaching wordt iemand zich bewust van het eigen gedrag en het effect daarvan. Zo ontstaan nieuwe mogelijkheden en inzichten voor het dagelijks leven.

Rouw en Verdriet  wanneer je verdriet of leegte voelt, is het belangrijk dat te verwerken, te helen. Het leven zoals voorheen is als het ware "kapot"en uiteengevallen. Bij verlies van een naaste verhuist deze vanuit het leven naar het hart leeft daar in alle rust voort. Zulke herinneringen mag je juist koesteren, voelen en ervaren, zolang als daar behoefte toe bestaat, ongeacht wat de omgeving daarvan vindt of denkt. Voel geen schroom als verwerking of acceptatie   onmogelijk blijkt, maar leer ervaren dat iets gewoon is zoals het is.

Slapeloosheid Slechte slapers neigen tot overdag doorgaan waar anderen stoppen en nemen te weinig pauzes. Ze staan meer "aan" dan goed is en overschrijden daarbij lichamelijke grenzen, hun "uit" stand en negeren hun slaapbehoefte. Zo ontstaat een verkeerd dag-nacht ritme.  Een schema van 5 dg vroeg opstaan, met daarna 2 dagen lang uitslapen is funest voor het slaappatroon. Minimaal 1 x 20 minuten per dag echte pauze is noodzakelijk. Hersenen kunnen 52 minuten geconcentreerd werken, met daarna 5 minuten rust fungeren zij optimaal. Slapeloosheid is de belangrijkste factor voor het ontwikkelen van depressies en burnout.

Hersenstam Emoties zoals woede, angst, verdriet activeren de herstenstam, die actief reageert met reacties en klachten. Ook kan de hersenstam bij langdurige confrontatie met pijn deze laten toenemen zonder dat dit lichamelijk nodig is, bv pijn aanblijft na een operatie. Dit geeft onrust en irritatie over de gezondheid. Er ontstaat meer angst en ongerustheid, wat weer leidt tot meer activatie van hersenstam en toename van klachten. Het is zeer belangrijk deze vicieuze cirkels te doorbreken en hulp te zoeken, hulp te zoeken en blijdschap & geluk in het leven toe te laten.

 Alle teksten onder Blij van Binnen auteursrecht & copywright