Emoties hebben altijd een reden en komen uit bescherming. Onze reacties zijn biologisch-natuurlijk bepaald, logisch en verklaarbaar. maar voelen vaak lastig en vervelend. Emoties zoals angst hebben altijd betekenis, ze vertellen een behoefte aan geborgenheid en veiligheid.
Gedachten zijn net als water. Ze komen vanzelf. Het is normaal om bang, boos, bedroefd of verdrietig te zijn, maar het is ook normaal als dat weer stopt en je er niet in blijft "hangen". Het is wel goed om er aandacht en tijd aan te geven. Negeren van emoties kan leiden tot een toename van spanning, plotse, introverte of extroverte reacties, concentratiestoornissen, slaapgebrek, eetlust afname, gewicht schommelingen, sociaal isolement of burn-out.
Boemerang gedachten: iets wat je niet zo goed snapt van jezelf en dat steeds automatisch terugkomt. Of misschien weet nog exact alle details van een gebeurtenis en hoe je je toen voelde. Telkens zulke herinneringen ophalen (herbeleven) betekent ook deze steeds opnieuw worden opgeslagen in het brein. Daardoor kan de impact ervan zich helaas vergroten.
Bij emoties zoals angst spreken we 2 soorten: reële angst en irreële angst. Een irreële angst is vooral gebaseerd op een gebeurtenis van vroeger en niet op de realiteit van wat er NU, op dit moment, ECHT zou kunnen gebeuren. Zolang er alleen wordt gewerkt aan symptoombestrijding, blijft de oorzaak te ongewis. Dan duw je de symptomen weg, maar komen ze toch weer terug. Door oplossingsgericht te coachen (systemisch NLP) leer je dat onlogisch redeneren weinig zinvol is.
Ooit had je emoties die toen niet goed konden worden verwerkt. Dat kan al pré- of vlak na de geboorte zijn. Die ervaringen met bovenmatige triggers geven sporen. Een spoor-angst kan ook zijn aangepraat of meegegeven in jeugd zonder reden, zoals stoere verhalen over operaties, tandarts, oorlog, vliegen, dieptes, verdwaling, e.d. Alles wat dus ooit impact op je had of bang-boos-bedroefd maakte, kan zich nu uiten in vervelende symptomen: zzodra ook maar iets het spoor raakt je gelijk reageert met huilen, gapen, trillen, zweten, dromen, niezen, woede, depressieve gevoelens e.d. zonder te snappen hoe. Of je bijvoorbeeld iets naars op tv ziet, leest of hoort, plots een oud spoor reageert: een indirecte aanleiding tot emoties.
EMDR betekent Eye Movement Desensitization and Resprocessing. Het is therapie voor wie last heeft van een ervaring met heftige impact. EMDR in de jaren 90 ontwikkeld en beschreven door Francine Shapiro tot therapeutisch en effectief werkende methode. Er wordt gebruik gemaakt van oogbewengen en EMDR apparatuur (klikjes).
We kijken terug naar de situatie, jouw rol, hoe sterk dit je nu nog raakt. Dit is geen herbeleving! Juist door met begrip nu objectief te praten over die gebeurtenis we dit "vertalen" naar woorden en gevoelens begrijp je jezelf beter. Je visie en percepties veranderen zowel gevoelsmatig als mentaal. Na desensibilisatie, geruststelling en therapie om dit te verwerken, nemen de klachten af. Er is opluchting, de (figuurlijke rugzak met) ballast verdwijnt, de reactie is voorbij: een nieuw begin, met schone lei verder EMDR kan in combinatie met NLP, hypnotherapie of regressie.
Meer over EMDR Bron: AD 01sep2020) zie de link, in boeken en op internet http://link.springer.com/article/10.1007/BF030792
Copyright © en teksten auteursrecht Blij van Binnen.nl
De GAT is een rijks erkende en volledig onafhankelijk Wkkgz geschilleninstantie voor complementaire therapeuten.
Ik val als CAT-therapeut onder GAT-Wkkgz klachtrecht en GAT-tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). Voor meer informatie over mijn klachtenregeling zie: https://gatgeschillen.nl en https://gatgeschillen.nl/beroepscode/
Lees bij tarief >CAT-vergoedbaar de uitleg over eventueel recht op deelvergoeding uit de aanvullende zorgpolis.
Copyright © en teksten auteursrecht Blij van Binnen.nl Gebruik door derden voor andere doeleinden is verboden. Zorg voor gezondheid is en blijft altijd persoonlijke verantwoording. In geval van gezondheidsklachten, bovenmatig stress, hartkloppingen, ademtekort of acute problemen: raadpleeg direct de huisarts of bel 112. Curatieve zorg is nooit vervanging van reguliere zorg. Kennelijke fouten c.q. foutieve interpretatie van informatie op deze site binden E.M. Meuldijk c.q. praktijk Blij van BInnen NIET. Disclaimer: klik HIER